Niektórzy producenci przekąsek, takich jak frytki lub chipsy, wyprodukowali wypiekane wersje swoich produktów przekąsek jako alternatywę dla zwykłej metody smażenia w głębokim smażeniu, próbując zmniejszyć ich kaloryczność lub zawartość tłuszczu. Pieczenie otworzyło drzwi przed takimi firmami jak cukiernie i fabryki, gdzie proces pieczenia odbywa się z większymi ilościami w dużych, otwartych piecach.

Catering dietetyczny dla utrzymania wagi

Aromat i konsystencja pieczywa w momencie wyjścia z pieca są bardzo atrakcyjne, ale szybko tracą swoją jakość. Ponieważ smak i atrakcyjność zależą w dużej mierze od świeżości, producenci komercyjni muszą je zrekompensować poprzez stosowanie dodatków do żywności oraz fantazyjne etykietowanie.

Ponieważ coraz więcej wyrobów piekarniczych kupowanych jest od dostawców komercyjnych, producenci starają się zdobyć ten oryginalny urok, dodając etykietę „wypiek domowy”. Próby te mają na celu emocjonalne powiązanie z zapamiętaną świeżością wypieków, a także pozytywne skojarzenia kupującego z ideą „domu” kupionego wyrobu. Świeżość jest tak ważną cechą, że restauracje, choć są komercyjnymi (a nie domowymi) przygotowalniami potraw, pieką własne produkty.

Na przykład w hotelu Ritz w Londynie „piecze się je dopiero wczesnym popołudniem w dniu, w którym mają być podane, aby zapewnić im jak największą świeżość”.

Catering dietetyczny Białystok dla trenujących

Catering dietetyczny dla trenujących

Pieczenie wymaga zamkniętego pomieszczenia do ogrzewania – zazwyczaj w piekarniku. Paliwo może być dostarczane z drewna, węgla, gazu lub energii elektrycznej. Dodawanie i wyjmowanie przedmiotów z piekarnika może odbywać się ręcznie przy pomocy palnika z jednym palnikiem lub przy pomocy łopatki, narzędzia o długim uchwycie, specjalnie używanego do tego celu.

Wiele piekarników komercyjnych jest wyposażonych w dwa elementy grzewcze: jeden do pieczenia, wykorzystujący konwekcję i przewodzenie ciepła do podgrzewania żywności, a drugi do pieczenia lub grillowania, podgrzewający głównie przez promieniowanie. Innym urządzeniem, które nadal jest używane do pieczenia, jest piekarnik holenderski.

„Nazywany również czajnikiem, piekarnikiem, piekarnikiem chlebowym, patelnią, garnkiem, kuchnią z blachy, kuchnią do pieczenia, doufeu (po francusku: „łagodny ogień”) lub feu de compagne (po francusku: „piekarnik wiejski”) pierwotnie zastąpił worek jako najnowszą technologię gotowania z kominkiem”, łącząc w sobie „wygodę pieczenia z piekarnikiem ręcznym”.