W procesie destylacji do oddzielania mieszanin stosuje się wrzenie. Jest to możliwe, ponieważ opary powstające z wrzącej cieczy mają zazwyczaj inny stosunek składników niż w cieczy. Jako metoda dezynfekcji wody, doprowadzenie jej do punktu wrzenia w temperaturze 100°C (212°F), jest najstarszym i najbardziej efektywnym sposobem, ponieważ nie wpływa na smak, jest skuteczna pomimo zanieczyszczeń lub cząsteczek w niej obecnych i jest procesem jednoetapowym, który eliminuje większość drobnoustrojów odpowiedzialnych za wywoływanie chorób jelit.

Catering – kalorie pod kontrolą

W miejscach wyposażonych w odpowiedni system uzdatniania wody jest on zalecany tylko jako metoda uzdatniania awaryjnego lub w celu uzyskania wody pitnej na terenach dzikich lub wiejskich, ponieważ nie może usuwać toksyn i zanieczyszczeń chemicznych. Więcej ciekawych informacji uzyskasz na stronie https://cateringfit.pl/aktualnosci/.

Eliminacja drobnoustrojów przez gotowanie następuje po kinetyce pierwszego rzędu w wysokich temperaturach, osiąga się w krótszym czasie i w niższych temperaturach, w dłuższym czasie.

Wrażliwość na ciepło mikroorganizmów jest różna, w temperaturze 70 °C (158 °F), gatunki Giardia (powoduje Giardiazę) mogą poświęcić dziesięć minut na całkowitą inaktywację, większość jelit wpływa na drobnoustroje, a E. coli (zapalenie żołądka i jelit) trwa krócej niż minutę; w temperaturze wrzenia, cholerae Vibrio (cholera) trwa dziesięć sekund, a wirus zapalenia wątroby typu A (wywołuje objawy żółtaczki) – jedną minutę. Gotowanie nie zapewnia eliminacji wszystkich mikroorganizmów; przetrwalniki bakterii Clostridium mogą przetrwać w temperaturze 100 °C (212 °F), ale nie mają wpływu na wodę ani na jelito.

Liczenie kalorii z cateringiem Białystok

Catering – pora pod kontrolą

W związku z tym dla zdrowia ludzkiego nie jest wymagana całkowita sterylizacja wody.

Tradycyjna rada, że wrząca woda przez dziesięć minut jest głównie dla dodatkowego bezpieczeństwa, ponieważ mikroorganizmy zaczynają być eliminowane w temperaturach powyżej 60 ° C (140 °F) i doprowadzenie jej do wrzenia jest również przydatnym wskazaniem, które można zobaczyć bez pomocy termometru, a do tego czasu, woda jest dezynfekowana. Chociaż temperatura wrzenia spada wraz ze wzrostem wysokości nad poziomem morza, nie wystarczy wpłynąć na proces dezynfekcji.

Gotowanie jest metodą gotowania potraw we wrzącej wodzie lub innych płynach na bazie wody, takich jak wywar lub mleko. Simmering jest łagodne gotowanie, podczas gdy w kłusownictwie płyn porusza się, ale ledwie pęcherzyki.

Temperaturę wrzenia wody zwykle uważa się za 100 °C lub 212 °F. Ciśnienie i zmiana składu cieczy może zmienić temperaturę wrzenia cieczy. Z tego powodu gotowanie na wysokim poziomie trwa zazwyczaj dłużej, ponieważ temperatura wrzenia jest funkcją ciśnienia atmosferycznego.